
Building Blocks Expansion Grant Scheme 2024 

Frequently Asked Questions 

All applicants must read and be familiar with the Applicant Guidelines. 

Within this guide there is detailed information relating to eligibility, the 

application process, funding and timelines. 
 

Eligibility Application Funding Timeline 

 

# Question Answer 

1. I am an SAC Only 
service. Can I apply? 

The scheme is open to all Early Learning and Care Services (ELC) 
and School Age Childcare Services (SAC) who confirm they will 
increase the number of places for 1- 3-year-old (pre-ECCE) age 
cohort in either full-time or part- time care for a minimum of 42 
weeks per year. 

SAC service providers who intend to apply must demonstrate how 
they are expanding their service to meet the requirements of the 
scheme. 

2 If a part time 38-week 
service intends to 
increase to 42 weeks, 
can they apply? 

Yes. A 38-week service may apply for this grant as long as the 
minimum requirements are met, which includes offering the 
mandatory additional full time or part time places for 42 weeks 
per year. 

For more detailed information on minimum requirements, please 
see Section 3.4 of the Applicant Guidelines. 

3 If a service provider 
meets the minimum 
requirement for the 1- 
3 year old (Pre-ECCE) 
age cohort, can they 
also use part of the 
funding for the 
expansion of SAC? 

Yes. The scheme is open to all Early Learning and Care Services 
(ELC) and School Age Childcare Services (SAC) who confirm they 
will increase the number of places for 1- 3-year old (pre-ECCE) age 
cohort in either full-time or part- time care for a minimum of 42 
weeks per year. 

Once the minimum requirements for the scheme have been met 
service providers are also permitted to expand services in other 
age cohorts. 

4 Can a sessional 
service that intends to 
open Part Time apply? 

Yes. The scheme is open to all Early Learning and Care Services 
(ELC) and School Age Childcare Services (SAC) who confirm they 
will increase the number of places for 1- 3-yearold (pre-ECCE) age 
cohort in either full-time or part- time care for 42 weeks per year. 

5 Are service providers 
committed to the fee 
on their fee table for 5 
years after the last 
date of payment of 
the grant? 

On 3 April, information on existing fee tables will be examined to 
determine whether or not they meet the maximum fee thresholds 
required in order to be eligible for Building Blocks - Expansion 
Grant Funding. 

 
As a requirement of the scheme, only partner services are eligible 
to apply and services who are awarded this grant will be required 
to remain a Partner Service under Core Funding for 5 years from 

https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/BB-Capacity-Grant-Expansion-Scheme-2024-Applicant-Guidelines.pdf
https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/downloads/cap-documents/


  the last payment of the grant, during which time the rules of 
funding relating to that programme will continue to apply. 

6 On what date will the 
information on my fee 
table be examined 

3 April. Information on the active Fee Table on 3 April will be 
examined to ensure that applicants are within the requirements 
for the maximum fee threshold. This assessment will form part of 
the decision making process. 

 
It is the applicant’s responsibility to ensure that all information on 
the Fee Table is up to date on 3 April, and that fees included on 
Fee Table outline weekly fees. 

Amendments made to the Fee Table after this date will not be 
taken into consideration. 

7 If I am meeting the 
priorities of the 
Building Blocks 
Expansion grant 
scheme in terms of 
creating full or part 
time places in the 1-3 
year old (pre ECCE) 
cohort, but am not 
clear if we meet other 
criteria will my 
application still be 
considered 

DCEDIY may use discretion in very exceptional cases to allow 
applications to be considered once the overarching objective of 
Building Blocks Expansion Grant Scheme may be met. 

Applicants must be aware that there is no guarantee that the 
application will be successful, and only successful applications will 
have applicable professional fees reimbursed. 

 
You should contact your CCC to discuss. 

8 Will it be possible to 
submit an application 
after the deadline if 
we are still awaiting 
planning permission? 

If planning permission is required for the project, applications 
must either include the planning permission number or 
confirmation from the planning authority that a planning 
application has been submitted. 

If planning permission is required and a valid planning application 
number, or proof of planning application is not submitted, then 
the application will be deemed ineligible. It will not be possible to 
submit any further information to support the application once 
the window for application for this funding is closed. 

Time delays should be factored into your project planning and 
timelines. Funding will not be released to successful applicants 
until a successful outcome in their planning application has been 
received and submitted to Pobal within 20 working days of the 
notification of offer of funding. 
The professional report must clearly state whether planning 
permission is required or not. 



9 What if I don't receive 
the professional 
report by the 
deadline? 

Applications submitted without a professional report will be 
deemed ineligible. It will not be possible to submit any additional 
information to support the application once the window for 
application for this funding is closed. 

 
A professional report is mandatory for both Private and 
Community applicants. 

10 I submitted my 
application, but now 
have additional 
documents to attach? 

It will not be possible to reopen the form to allow applicants to 
make amendments. No application forms, supporting documents 
or additional information will be accepted via email, hardcopy or 
through a request on the Early Years Hive. 

 
Applicants are advised to review the checklist of required 
documentation in section 7 of the Applicant Guidelines 

11 When submitting the 
lease agreement as 
part of the 
application, what 
period does this 
agreement need to 
cover? 

At application stage a rental/ lease/ licence agreement must be 
submitted with a date to June 2029. If a rental/ lease / licence 
agreement with a date to June 2029 is not available at application 
stage, please provide both the current rental/ lease / licence 
agreement along with a letter of intent, signed by both landlord 
and lease holder. 

For successful applications, a rental/ lease/ licence agreement with 
a date in place to June 2029, must be submitted to Pobal before 
the first instalment of funding is released. 

12 What is meant by 
"Letter of Intent"? 

A "Letter of Intent" in this context is a letter of confirmation from 
the landlord that an updated lease until June 2029 can be supplied 
to the service if their application is successful. When the property 
is not owned by the applicant, a rental/lease/licence agreement 
stating that the premises can be used as a childcare facility up to 
June 2029 must be submitted if successful. 

If this is not available at the time of the application, then the 
applicant must submit the existing rental/lease/licence agreement 
along with a letter of intent stating that the premises can be used 
as a childcare facility up to June 2029. 

The letter of intent should be signed and dated by both the 
landlord and the leasee . For successful applications, a rental/ 
lease/ licence agreement with a date in place to June 2029, must 
be submitted to Pobal before the first instalment of funding is 
released. 

13 Will services who 
apply for the 
Expansion Grant 
receive notification of 
the outcomes before 
the Extension Grant 
Scheme opens? 

Yes. The application form for the Expansion Grant Scheme opened 
on 22 February 2024 and the application for the Extension Grant 
Scheme will open later in 2024. 

Notifications are due to issue to all applicants on the outcome of 
their application for the Expansion Grant Scheme in Q2 of this 
year. 

https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/downloads/cap-documents/


14 What professions can 
produce the 
professional report 
required as part of the 
application? 

A professional report is mandatory for both Private and 
Community applicants. This report can be completed by a 
competent person including but not limited to registered architect, 
chartered engineer, registered quantity surveyor or building 
surveyors etc. 

Detailed information of what must be included in the professional 
report can be found in section 3.6 of the Applicant Guidelines 

15 Is it possible for a 
service to close for a 
short period to allow 
the project works to 
be completed? 

Service providers should demonstrate, through the professional 
report, how they have considered any operational risks that might 
arise in the delivery of this project. The report should also outline 
any planned contingencies to address risks or required closures in 
order to complete this project. Within the application, there 
contains a section in which you can confirm the potential 
disruption to the service while the works are being completed. 
(Question 15 within the "Achievability" section of the Application) 

16 What kind of evidence 
can be attached to 
support the case for 
local need? 

Evidence of local need may include reference to or proof of the 
following: Waiting Lists/ Confirmation of new housing 
developments in area / demonstrable increase in demand / Recent 
increase population of the 1 -3 year old (Pre ECCE) age cohort in 
the area through migration or other / Confirmation of other local 
Early Years service providers closing. 

 
This list is not exhaustive. 

17 Is it possible to apply 
for additional staff 
amenities within this 
grant, where an 
increase in places 
requires more staff? 

Yes. If additional staff amenities are required to be put in placed 
to facilitate additional staff to be employed to enable 1-3 year old 
(pre ECCE) places, then it is reasonable for these amenities to 
come within the scope of the grant.. 

Please refer to Table 4.1 for eligible and ineligible expenditures 
before including costs relating to staff amenities to ensure their 
eligibility. Applicant Guidelines 

18 Can we tender for the 
construction project 
and use our own 
resources to engage 
with the architect for 
the design and 
planning application 
stage? 

Yes. The overall project costs cannot exceed €100,000. This 
includes professional reports and works. Additional costs incurred 
outside the project can be self funded. 

19 Where can we get 
more information on 
the e-tendering 
process? 

Please click the following link to get more information on the E- 
Tendering Process : Gov.ie - GOV.IE Procurement Guidelines 
eTenders – eTenders Website 

https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/downloads/cap-documents/
https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/downloads/cap-documents/
https://www.gov.ie/en/collection/8906a-procurement-policy-goods-and-services/
https://www.etenders.gov.ie/epps/home.do


20 Is this grant only for 
internal renovations 
or could a small 
extension be 
submitted in this 
grant? 

The Expansion Grant is focused on supporting the creation of 
additional places within the 1–3-year-old (pre-ECCE) age cohort. 
Once the total project costs do not exceed €100,000 and all other 
minimum requirements can be met then a small extension can be 
considered eligible for Building Blocks - Expansion Grant Scheme 
funding. 

21 Does the application 
only require one 
professional proposal 
with costings? 

A single Professional Report is acceptable; however all applicants 
must adhere to public procurement guidelines. and the 
eTendering process. 

22 When will the first 
funding be issued for 
this grant? 

A provisional timeline for payments can be located within the 
Applicant Guidelines under Section 8. Please note that these dates 
are provisional and may be subject to change. 

23 Is it possible to use 
this grant to purchase 
a prefabricated 
modular structure to 
increase capacity? 

No. A prefabricated modular structure is listed under ineligible 
costs; however, it would be possible to apply for funding to 
renovate/upgrade an existing prefabricated structure on the basis 
that this premises is currently the premises from where the 
childcare service is being delivered. 

 

https://www.gov.ie/en/collection/8906a-procurement-policy-goods-and-services/
https://www.etenders.gov.ie/epps/home.do
https://earlyyearshive.ncs.gov.ie/downloads/cap-documents/

